ISKUSTVA PACIJENATA

Dragi prijatelji,

Želela bih da par reči napišem povodom mog iskustva sa hrono ishranom.Unazad 10 godina se borim sa viškom kilograma a jos duže sa hroničnim umorom.Kilogramima sam dodala i visok krvni pritisak, nakon par godina i dijabetes mellitus. Lečila sam se na Kl. za poremećaj metabolizma u Beogradu,nakon par godina sam bila na Int.klinici u N.Sadu-izgubila sam 14kg ali se nisam osećala lakše(uvek je bio prisutan umor).
U zadnje vreme sam imala pritisak 200/110 mmHg uz terapiju Zorkaptil 25 4×1, Hemopres 1×1/3 dan, Presolol 100 2×1/4; SUK  HbA1C 8,8, večernji povremeno 18. Jako sam bila umorna, primoravala sam se da idem na posao svaki dan jer sam bila svesna da od toga izdržavam porodicu ali sa posla sam dolazila premorena i samo sam gledala kako da legnem i čekala sam kada ce me ugušiti.Moja mlada sestricina mi je u par navrata pričala o hrono ishrani ali ja to nekako nisam registrovala, dok me nije zaintrigirala svojom izjavom koliko je bila umorna i zatrazila je pomoć u ordinaciji sa hrono ishranom. Tu mi se čini da sam se probudila.Dozvolila sam joj da mi zakaze pregled i 28.08.14 sam se nasla u N.Sadu bez predrasuda i bez neke velike nade. Moj prvi kontakt sa doktorkom i nutricionistkinjom je bio fantastičan, dve mlade dame su mi ulile malo samopouzdanja i veru da to mozda i ja mogu.
Od tada sam izgubila 16kg, lekove protiv povišenog pritiska  ne uzimam(mozda kada imam tešku smenu na poslu 1/2 Zorkaptil 25 i 1/4 Presolol 100,uz terapiju za SUK ;HbA1C mi je 6,6 a pp 4,9, oblačim garderobu koju sam pre par godina ostavila samo kao uspomenu.Mnogo se bolje osecam, nemam gušenja, mogu da se bez problema krećem uz i niz stepenice, da potrčim – što je za mene bila mislena imenica. Zadovoljnija sam,kada dodem s posla ne moram da odmorim i postala sam sasvim druga osoba.Kontrolisala sam laboratorne nalaze pre dijete i uz dijetu,svi nalazi su se poboljšali, tražila sam konsultaciju interniste koji me je samo podržao u mojoj odluci da na ovaj način regulišem višak kilograma.
Svim  ljudima koji imaju slicne probleme mojim srdačno bih preporučila da probaju da zamene svoju ishranu hrono-ishranom i da pomognu sami sebi. Sve što im treba je dobra volja i malo strpljenja oko novog nacina spremanja hrane. Fizičku aktivnost primenjujem po preporuci-brzi hod koji mi prija i malo vežbi u kućnim uslovima. Za sada nemam viška kože tj koža mi je elastična i skuplja se uz mišiće u pređašnje stanje. (Pri vadenju krvi pred promenu ishrane sam imala muku da mi nađu krvni sud zbog masnog tkiva,pri kontrolnom vađenju krvi već mi je laborantkinja bez problema napipala krvni sud i vađenje krvi više nije bilo za mene stresno).
Zahvaljujem se mojoj doktorki i nutricionistkinji koje me savetuju i kontrolišu, pretpostavljam da su i one zadovoljne mojim rezultatima.
Radujem se svakom novom pacijentu koji nam se pridruži.
       
Uz srdačan pozdrav
Katarina Beredi, lekar